Skip to main content

Toelichting op Vierkleuren Dak gemeente Zoetermeer

Vier kleuren

Het Vierkleuren Dak geeft ruimte aan natuur (groene kleur) midden in de stad. De beplanting en bomen bieden daarbij verkoeling door schaduw en verdamping en isoleren tegen koude. Door middel van een zonnepaneel in het huisje wekt het dak ook duurzame stroom op (gele kleur), waarmee je met de accu onder de tafel je telefoon of laptop kunt opladen. Het dak bewaart en benut daarnaast 5.750 liter aan regenwater (blauwe kleur), dat anders direct het riool in zou spoelen. Tot slot brengt het dak op een inspirerende plek mensen samen (rode kleur), tijdens vergaderingen, lunches of evenementen.

Bomen, heesters en vaste planten

Wie denkt dat je op een bestaand dak met een draagkracht van 250kg per m2 slechts mos-sedum (mossen en vetplanten) kunt aanleggen heeft het mis. Op het dak zijn door The Urban Jungle Project slimme oplossingen bedacht om bomen, heesters en vaste planten een plek te bieden, zonder dat het nodig is om de dakconstructie hiervoor te verstevigen. De bomen en planten zijn daartoe onder meer lichtgewicht gekweekt. Bovendien is alles flexibel opgesteld, waardoor de bomen en planten in het geval van onderhoudswerkzaamheden te verplaatsen zijn zonder het groen op het dak te hoeven vervangen. Op het dak staan drie meerstammige bomen en er is een mix aan bollen en vaste planten te vinden. Zo ziet het dak er in alle seizoenen weer anders uit!

Leven in de brouwerij

Op het dak zijn speciale plekjes gemaakt voor allerlei insecten, zodat ook zij zich prettig voelen in een omgeving waar veel bestrating is. Veel groene daken bestaan meestal nog alleen uit een begroeiing met mossen en vetplanten (mos-sedum). Een klein stukje van dit dak (naast het huisje) is op deze manier uitgevoerd. De waarde van mossen en sedum voor de biodiversiteit is gering, omdat het uitheemse soorten zijn en hun bloeitijd kort is vergeleken met de rest van de gekozen beplanting op het dak.

Door de toegepaste beplanting op het dak te variëren in soorten, hoogte, bloeitijd en structuur ontstaat een goede schuilgelegenheid voor tal van insecten. Ook zorgt deze variatie voor een continu voedselaanbod, zoals onder meer pollen en nectar. Vele soorten vogels, vlinders, juffers en libellen maken voorts gebruik van de waterschalen. Naast de waarde voor allerhande vogels en insecten is deze daktuin natuurlijk ook gewoon een fijne plek voor mensen om te werken, samen te zijn of te pauzeren. Puur genieten dus!

Lijst van Gebruikte Planten en Bomen

Bollen

Allium ‘Purple Sensation’ (Sierui)
Allium nigrum (Zwarte look)
Crocus tommasinianus ‘Ruby Giant’ (Boerenkrokus)
Muscari armeniacum (Blauwe druifjes)
Narcissus ‘Sun Disc’
Narcissus ‘Sailboat’
Ornithogalum sochi (Vogelmelk)
Tulipa clusiana cultivars

Vaste planten

Stipa tenuifolia (Vedergras)
Sesleria autumnalis (Herfstheidegras)
Hemerocalis ‘Stella de Oro’ (Daglelie)
Salvia nemorosa ‘Mainacht’ (Salie)
Geranium ‘Rozanne’ (Ooievaarsbek)
Poa labillardieri (Blauw bergbeemgras)
Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ (Lampepoetsersgras)
Echinacea purpurea (Zonnehoed)
Hakonechloa macra (Japans berggras)
Molinia caerulea ‘Moorheye’ (Pijpestrootje)
Persicaria amplexicaulis (Duizendknoop)
Echinacea purpurea ‘White Lustre’ (Zonnehoed)
Anemone hyb. ‘Honorine Joubert (Herfstannemoon)

Dit groene en duurzame dak laat zien hoe steden voordeel kunnen hebben kunnen van natuurlijke onderdelen en functies om de omgeving aangenamer en ecologisch verantwoordelijker te maken.

Terug naar themakaart ‘Daken’