Skip to main content

THEMA DAKEN

Groene daken met veel functies

De dakenstudie van LG Architecten uit 2019 (‘De Groene Vallei’) heeft de mogelijkheden van de vele (vaak onbenutte) platte daken in de Zoetermeerse Binnenstad in beeld gebracht. Gelet op de minimale ruimte in de binnenstad, de klimaatdoelen en tegelijkertijd de behoefte om de binnenstad aantrekkelijker en completer te maken, is het goed om ook de daken hiervoor te gaan benutten. In het Stadshart zijn bijna alle daken plat en daardoor erg geschikt voor meerdere doelen. Deze onbenutte geschiktheid kan gebruikt worden als openbare of gezamenlijke ruimte met verschillende functies. Bijvoorbeeld daktuinen, ontmoetingsplekken, nieuwe woningen, waterberging, energieopwekking en verschillende combinaties van al deze functies.

Kijk hier op de website van de gemeente over de ‘Aanpak multifunctionele daken Zoetermeer’.

Vierkleuren Dak Stadhuis

Om zelf het goede voorbeeld te geven heeft de gemeente zelf een groen voorbeeld-dak met veel functies aangelegd op een plat dak van het Stadhuis. Iedereen kan hier kennis maken met de mogelijkheden van daken. De gemeente hoopt zo anderen te stimuleren om ook in hun daken te investeren.

Het Vierkleuren Dak is te bezoeken voor inwoners en ondernemers van Zoetermeer. Houd de agenda op de website in de gaten met dagen waarop u een kijkje kan nemen of reserveer voor een bezoek via binnenstad@zoetermeer.nl.

Lees hier meer over de verschillende planten en dieren die leven op het groene dak in de binnenstad.

Vierkleuren Dak Stadhuis

Impressies

Onderstaande afbeeldingen geven een indruk van hoe groene daken in de binnenstad eruit kunnen zien en welke functies mogelijk zijn.

Vorig themakaart

Parkeren en 30 kilometer/uur

Volgend themakaart

Water