Skip to main content

Echte gamers dromen ervan: een hele dag gamen! En dan niet alleen met bekende games, maar met een unieke collectie videogames uit de hele wereld. In het Nationaal Videogame Museum in de binnenstad van Zoetermeer is dit mogelijk. Vanaf februari op een nieuwe locatie en met een nieuwe naam.

Hasan Tasdemir, oprichter van het Nationaal Video Museum

Hasan Tasdemir is de man achter dit geweldige museum. Hasan is zelf altijd een gamer geweest. Hij weet dat je door videogames te spelen beter wordt in onder een andere taal en samenwerken. Ook ontwikkel je een goed oplossend vermogen. Een videogame is bovendien een neutraal gebied, waar iedereen gelijk is en samen speelt. Zonder vooroordelen. Hij ziet het als een enorme beloning dat bezoekers en personeel het naar hun zin hebben in het VideogameMuseum:

“Je stapt een andere wereld in bij het Videogame Museum. Ik wil de mensen iets geven waar ze plezier aan beleven. Spread the love en spread the fun!”

Zoetermeers trots

In 2012 ging Hasan al sleutelend aan spelkasten van start in de Kobaltstraat in Zoetermeer. Vijf jaar later is het een onderneming geworden. De afdeling Citymarketing van de gemeente Zoetermeer zag de kracht van zijn initiatief en vroeg hem om er een museum van te maken. En zo is in 2017, met steun van de gemeente, in het oude V&D-pand het interactieve museum geopend. Het was direct een enorm succes, want in één jaar tijd kwamen er maar liefst 45.000 bezoekers. Niet zo gek dat Zoetermeerders trots zijn op ‘hun’ Videogame Museum.

Weekendje gamen

Door een verhuizing en verbouwing is het museum nog heel even gesloten. Maar dat gaat niet lang meer duren. Naar verwachting heropent het Videogame Museum in februari 2024 op de nieuwe locatie aan de Luxemburglaan (het oude ABN AMRO pand). Hassan is heel blij met de nieuwe locatie: “Hier kunnen we laten zien dat we echt een museum zijn!”

Op naar het Stadhuisplein?

Vanwege de unieke videogamecollectie komen ook bezoekers uit het buitenland graag naar Zoetermeer voor een weekendje gamen. Hasan heeft volop plannen en ideeën om nog meer bezoekers te trekken: “We gaan werken met de Zoetermeerpas en we gaan basisscholen ontvangen. Een bezoek aan ons museum is namelijk heel geschikt om meer diepgang te geven aan educatie en ontwikkeling. Techniek, zoals hardware en programmeren, kunnen kinderen namelijk spelenderwijs leren. En we worden ook de plek in de binnenstad voor kinderfeesten, bedrijfsfeesten en teamuitjes. In de nieuwe locatie is zelfs een VIP-ruimte voor 10 personen met een eigen bioscoopruimte gecreëerd!”

Wat Hasan betreft heeft het Nationaal Videogame Museum eind 2025 een plek op het Stadhuisplein. De enthousiaste ondernemer ziet het helemaal voor zich: “Een centrale plek in een binnenstad, die aan alle behoeften voldoet om een hele dag door te brengen. Wij dragen graag bij aan een bruisend Zoetermeer, samen met andere culturele instellingen en de horeca in de omgeving!

Meer weten over het museum? Kijk op de website van de Nationaal Videogame Museum – Zoetermeer.