Skip to main content

Projectgroep Kunst centraal park, bestaande uit inwoners van Zoetermeer, heeft uit drie schetsideeën het idee van Observatorium ‘De Waterloper’ gekozen om te worden uitgewerkt tot een kunstwerk.

Het ontwerp stelt een sculpturale druppel voor die boven het wateroppervlak van de Grote Dobbe zweeft. Het beeld symboliseert het water om ons heen, boven ons, onder ons en in ons. Het water in het midden van de stad vormt zowel de scheiding als de verbinding tussen het oude Dorp en het nieuwe Stadshart. Het water brengt de stad samen en geeft een moment van rust. De torenspits van de Nicolaaskerk was ook een inspiratie voor de druppelvorm. De exacte locatie in het water wordt nog onderzocht. Er wordt rekening gehouden met het gebied van de Ambachtsheer.

De Waterloper zal van geanodiseerd aluminium worden gemaakt. Dat materiaal heeft een lange duurzaamheid en het is zo goed als onderhoudsvrij.

De projectgroep Kunst centraal park koos het idee van De Waterloper, omdat het mooi van vorm, materiaal en kleur is. Je kunt er afspreken of even zitten. De Waterloper is toegankelijk voor inwoners of bezoekers met een beperking. Door de druppelvorm van het beeld wordt een mooie connectie met het oude Zoetermeer gelegd.

Het schetsidee wordt de komende maanden uitgewerkt tot een ontwerp wat wordt getoetst door de projectgroep, de toegankelijkheidsraad en adviseurs van de gemeente. De verwachting is dat het eind 2025 klaar zal zijn.

Observatorium (1997, Rotterdam) is de maatschap van de kunstenaars Geert van de Camp, Andre Dekker, Lieven Poutsma en Ruud Reutelingsperger. Observatorium staat voor kunstwerken waar je de werking van de verbeelding in het openbare gebied kunt ondergaan en wordt verleid tot een moment van stilstand en onverdeelde aandacht voor de wereld eromheen (www.observatorium.org)(externe link).

Illustratie: Observatorium
Schetsidee De Waterloper
Projectgroep kunst centraal park kiest uit alle ingezonden portfolio’s 3 kunstenaars uit.