Skip to main content

Als je bij de bouwhekken op de hoek van de Luxemburglaan en de Europaweg staat, kun je het je nauwelijks voorstellen: volgend jaar om deze tijd zijn hier 134 huurappartementen betrokken door de nieuwe bewoners. Waarom is gekozen voor hoogbouw op deze locatie? En wat voegt dit project toe aan de omgeving van de binnenstad? Wethouder Jan Iedema vertelt:

“Ik ben heel gelukkig met de komst van de woontoren op deze locatie. Zoetermeer maakt al heel lang plannen om tot 16.000 woningen toevoegen. De grote vraag was alleen: waar dan? De Binnenstad is een van de gebieden waar het mogelijk is om extra woningbouw te realiseren. De ambitie is om ten minste 2000 woningen toe te voegen. Dat kan alleen als je hoogbouw pleegt. Dit past ook heel goed bij een stadscentrum. Er zijn in de binnenstad een aantal vrije kavels. Maar je kunt ook kantoren ombouwen tot woningen. Of een gebouw slopen en nieuw bouwen, zoals bij 70Lux. Deze locatie is al veel eerder als zogenaamde versnellingslocatie aangewezen en daarom is dit nu de eerste plaats in de binnenstad waar gebouwd wordt.

Woontorens voor wie in de stad wil wonen

Al in 2004 heeft Zoetermeer een hoogbouwvisie opgesteld. In de visie Binnenstad 2040 is deze verder uitgewerkt per deelgebied. Zo zijn ook de plannen voor deelgebied 3 uitgewerkt: Luxemburglaan en omgeving. Tegenover 70Lux staat het oude ABNAMRO-gebouw. Nu zit daar het Videomuseum. Maar dit gebouw zal uiteindelijk plaats maken voor een woongebouw. En op de locatie van de voormalige V&D zijn ook plannen voor een woontoren. We kunnen de komende jaren dus veel mensen verwelkomen die graag in de stad wonen. Van hippe starters tot bruisende senioren. Door een goede samenwerking met partners kunnen we zorgen voor een divers aanbod. In Zoetermeer hebben we nu relatief weinig vrije sector huurwoningen. 70Lux biedt deze straks wel: prachtige appartementen in een gebied dat de komende jaren alleen maar interessanter wordt.

Ook openbaar gebied wordt ontwikkeld

Het gebied is uitstekend bereikbaar via openbaar vervoer en met de toename van het aantal woningen neemt het aantal voorzieningen in de buurt zeker toe. Voeg daaraan toe dat we ook het openbaar gebied opnieuw in gaan richten. De Luxemburglaan wordt een gebied waar de auto niet meer de hoofdrol speelt. Voor de Duitslandlaan in het plan om daar een groene singel of esplanade aan te leggen. Het wordt echt een gebied waar het fijn is om te zijn, te wandelen of te fietsen.

Zoetermeer is de afgelopen 60 jaar van een dorp naar een stad is gegroeid. We staan nu op het punt om de sprong naar een levendige binnenstad te maken. Daar draagt 70Lux enorm aan bij! Ik heb nu nog kinderen thuis wonen, dus ik blijf nog even in mijn eigen wijk. Maar over 15 jaar zie ik mezelf daar wel wonen!”