Skip to main content

Op 23 september is een nieuwe Vredespaal onthuld in het Dobbepark. Hiermee is hij terug in de binnenstad, waar de eerste vredespaal 25 jaar geleden werd geplaatst.

Een vredespaal is een monument met daarop de boodschap “Moge vrede heersen op aarde” in de taal van het land waar het staat, en in drie of meer andere talen. Er zijn meer dan 200.000 vredespalen in de wereld, in bijna alle landen van de wereld. De nieuwe Vredespaal heeft dezelfde boodschap in het Nederlands en in 7 andere talen: Spaans, Engels, Hebreeuws, Arabisch en Chinees. Maar ook in het Russisch en Oekraïens.

De onthulling vond toepasselijk plaats op de internationale dag van de vrede. Wethouder Jan Iedema deed dit samen met Luigi van Leeuwen, voormalig burgemeester van Zoetermeer ten tijde dat de eerste vredespaal in Zoetermeer werd geplaatst in 1995. Bij de onthulling waren ook enkele Oekraïense vluchtelingen aanwezig die in Zoetermeer opgevangen zijn.

Oekraïne

“In een tijd waarin er al 1,5 jaar een oorlog woedt in Oekraïne en het conflict niet meer het dagelijkse nieuws beheerst is het belangrijk om stil te blijven staan bij het leed dat oorlog veroorzaakt.” legt wethouder Jan Iedema uit. “Deze vredespaal symboliseert onze blijvende steun en medeleven.”

Via een tolk lieten de aanwezige Oekraïners weten dat ze heel dankbaar zijn voor het warme ontvangst dat ze ervaarden van de inwoners van Zoetermeer. Ze willen graag een bijdrage leveren aan de maatschappij en sommigen zijn inmiddels al met werk of opleiding begonnen.