Skip to main content

Het Vierkleuren Dak op het gemeentehuis van Zoetermeer was een van genomineerden voor de jaarlijkse Rooftop Award. Het project was volgens organisator Rooftop Revolution dit jaar een van de vijf beste Nederlandse dakenprojecten. 

Groene daken met veel functies

De jury was positief over de rol van de gemeente als kwartiermaker om het gebruik van daktuinen aan te jagen. Wethouder Weerwag (Wonen) is trots op het Zoetermeerse Vierkleuren Dak: “Groen staat voor meer natuur/biodiversiteit, blauw staat voor het belang van water, geel verwijst naar duurzame energie en rood gaat staat voor cultuur en wonen.” Licht de wethouder toe. “Tijdens het Stadsfestival hebben we met mini-concerten bewezen dat het dak een prachtige plek is voor ontmoetingen. Wellicht is daar wel de basis gelegd voor een volgend dakenproject in de stad!”

Volop kansen in de binnenstad

Zoetermeer beschikt over relatief veel stevige en nu nog onbenutte platte daken. Door deze daken te ‘vergroenen’ kunnen ze een bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen van de gemeente Zoetermeer. Het is ook in de ontwikkeling van de binnenstad een belangrijk thema. In het Stadshart zijn bijna alle daken plat en daardoor erg geschikt voor meerdere doelen. Met de daktuin op het gemeentehuis wil de gemeente het goede voorbeeld geven aan zowel inwoners als ondernemers. 

Voor vragen of ideeën over de mogelijkheden van daktuinen in Zoetermeer is het Dakenteam bereikbaar via daken@zoetermeer.nl.