Skip to main content

In de jaren ’70 was New Town en studentenstad Louvain-La-Neuve in België een belangrijke inspiratiebron bij het ontwerp van de binnenstad in Zoetermeer. In hoeverre is Louvain-La-Neuve nog steeds ons voorbeeld? En wat zijn de huidige inspiratiebronnen nu de binnenstad van Zoetermeer de komende jaren verder af wordt gemaakt?

Stedenbouwkundigen en erfgoeddeskundigen van de gemeente Zoetermeer gingen dit najaar samen met de mensen van het ArchitectuurPunt terug naar Louvain-la-Neuve. Naar aanleiding van die reis organiseerde Architectuurpunt Zoetermeer op 25 oktober de boeiende lezing ‘Inspiratie voor vernieuwing van de binnenstad van Zoetermeer’.

Lezing met terugblikken en vooruitkijken

Judith Schotanus van ArchitectuurPunt Zoetermeer startte de avond met een uitleg over Louvain-la-Neuve. Het centrum van die stad ligt ook op een grote betonnen plaat. Daaronder is ruimte voor parkeerplaatsen en de trein. Willem Hermans (stedenbouwkundige en Schatbewaker) vertelde over de oorspronkelijke ontwerpbenadering van de binnenstad van Zoetermeer met haar karakteristieke bovenstad en benedenwereld. Foke de Jong (stedenbouwkundige gemeente Zoetermeer) vertelde over de ideeën achter de toekomstige ontwikkelingen in onze binnenstad en de inspiratie hiervoor.