Skip to main content

In de vroege ochtend, terwijl Zoetermeer nog in stilte gehuld is, bevindt Ed Odijk zich al tientallen meters boven de grond in zijn kraan. Om precies te zijn, 83 meter. Ed is een ervaren kraanmachinist met maar liefst 34 jaar ervaring in de bouw. Wat ooit begon met kleine mobiele kranen, groeide uit tot een carrière vol uitdagende projecten. Nu, na zes jaar als zelfstandige, werkt hij aan een opvallend bouwproject midden in de binnenstad van Zoetermeer. “Het blijft een feest,” zegt Ed met een glimlach. “Je komt altijd weer voor nieuwe uitdagingen te staan en het uitzicht is waanzinnig. En precies die twee dingen maken het werk juist zo leuk.”

Werken in de binnenstad

Cadenza 2, het project waaraan Ed momenteel werkt, is een opvallend gebouw in het hart van Zoetermeer. “Het gebouw lijkt te draaien, alsof het iedere paar verdiepingen iets verschuift. Dat maakt het bijzonder en uitdagend om aan te werken. Dit soort projecten vind ik leuk, het zijn geen standaard klussen,” vertelt Ed enthousiast. Met zijn kraan zorgt hij ervoor dat alle materialen, van de fundering tot de gevel, veilig en efficiënt op zijn plek komt.

Werken in de binnenstad brengt wat logistieke uitdagingen met zich mee. De ruimte is beperkt, vrachtwagens moeten nauwkeurig gelost worden en er moet rekening gehouden worden met de drukte van de stad. Maar Ed is niet snel onder de indruk. “Binnenstedelijk bouwen is passen en meten. Je weet dat je soms moet improviseren, maar dat hoort bij het vak. We lossen het logistiek goed op, zodat de bouw soepel kan verlopen.”

De verbondenheid met Zoetermeer

Zoetermeer is voor Ed niet onbekend.

“Als kleine jongen kwam ik hier al op de fiets, en nu ben ik zelf aan het helpen om de stad te laten groeien,” vertelt hij. Hij heeft de stad door de jaren heen zien veranderen en is blij dat hij daar nu zijn steentje aan kan bijdragen. “Dit project geeft de buurt een opfrisser. Wat eerst een braakliggend terrein was, wordt straks een mooie toevoeging aan de stad.”

De bewoners van Zoetermeer reageren over het algemeen positief op de bouwwerkzaamheden. “Soms krijg je een klacht over lawaai, maar de meeste mensen begrijpen dat hun eigen huis ook ooit gebouwd is,” legt Ed uit.

“We doen er alles aan om de overlast te beperken, en veel mensen vinden het juist interessant om te zien wat we aan het doen zijn. Het project wordt echt een blikvanger voor de stad.”

Veiligheid en samenwerking staan centraal

Veiligheid is voor Ed en zijn team topprioriteit. Samen met zijn vaste rigger zorgt hij ervoor dat elke stap van het bouwproces soepel en veilig verloopt. “We hebben hier duidelijke regels en iedereen weet wat er van hem verwacht wordt. Dat maakt het werken prettig, want je wil dat iedereen aan het einde van de dag veilig naar huis gaat,” vertelt Ed.

Het werken in de binnenstad van Zoetermeer vraagt ook om een goede samenwerking met de gemeente, aannemers en andere partijen. “Het project loopt tot maart 2026 en doordat we steigerloos bouwen, is het werk extra uitdagend. Maar dat maakt het juist ook zo interessant.”

Een blijvende bijdrage aan de stad

Als Ed vanuit zijn kraan uitkijkt over de stad, beseft hij dat dit project niet alleen een gebouw is, maar een nieuwe toevoeging aan de skyline van Zoetermeer. “Het wordt een pand dat iedereen zal zien wanneer ze de stad binnenrijden. Een echte eye-catcher en dat is precies wat je wil bereiken met zo’n project,” zegt hij trots. Ed weet dat zijn werk hier een blijvende impact zal hebben op de stad en haar inwoners.

Trots sluit hij af: “Als ik straks door Zoetermeer rijd en ik zie dit gebouw staan, dan denk ik: daar heb ik aan meegewerkt. Dat is toch bijzonder? Je laat iets achter dat een blijvend onderdeel wordt van de stad. Je geeft nieuwe mensen een thuis. Dat vind ik echt een prachtig idee.”