Skip to main content

Catella European Residential III Fund (CER III) heeft via een ‘forward-funding’ transactie een nieuw
woningbouwproject in Zoetermeer verworven voor € 55 miljoen.

Het nieuwbouwcomplex in het centrum van Zoetermeer omvat 134 ruime appartementen, voornamelijk gericht op het betaalbare middenhuursegment.

Het project is door het in Maastricht gevestigde Catella Investment Management Benelux (CIMB) namens CER III gekocht van ontwikkelaar De Maese. CER III is een Impact Fund dat zich richt op milieuvriendelijke en betaalbare huisvesting. Het wordt beheerd door het in Berlijn gevestigde Catella Residential Investment Management (CRIM).

‘Betaalbaar betekent niet goedkoop’

Paul van Stiphout, Fund Manager CER III bij CRIM, zei: “In veel steden in het westen van Nederland is er een grote schaarste aan betaalbare woningen in het middensegment van de huursector. Dit nieuwe woonproject is de eerste transactie van het investeringsprogramma van de gemeente Zoetermeer voor betaalbare woningen.

En betaalbaar betekent niet goedkoop – het gebouw wordt kwalitatief hoogwaardig afgewerkt. CER III volgt een pan-Europese langetermijnstrategie die gericht is op investeringen in milieuvriendelijke, hoogwaardige, betaalbare en goed gelegen woningen. Dit project voldoet aan alle voorwaarden op het vlak van betaalbaarheid en sociale impact en draagt sterk bij aan de algemene prestaties van het fonds.”

Groene gevels

De nieuwe ontwikkeling voldoet aan de EU-milieucriteria voor “geen significante schade” (DNSH). Dit komt door de biodiversiteitskenmerken van het gebouw zoals groene gevels en digital systemen om het
waterverbruik van huurders bij te houden en verspilling te beperken. Op de benedenverdieping wordt een gemeenschappelijke ruimte gecreëerd die gratis aan de huurders ter beschikking wordt gesteld voor bijeenkomsten. Deze ruimte zal de leefbaarheid op de begane grond verbeteren en zo de sociale cohesie bevorderen.

Dankzij deze en andere maatregelen draagt het project bij aan verschillende Duurzame
Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainability Development Goals) gedefinieerd door de Verenigde Naties, zoals “Duurzame steden en gemeenschappen”, “Betaalbare en schone energie” en “Klimaatactie”.

Extra investering van €1 miljoen

Jac Huijsmans, Senior Acquisition Manager bij CIMB, zei: “We investeren €1 miljoen extra uit CER III om verdere reducties in koolstofuitstoot en energieverbruik te realiseren. We gaan hiermee verder dan de Nederlandse BENG-energieprestatie-eisen, door verantwoordelijkheid te nemen en onze positieve impact te maximaliseren. We willen proactief middenklasse huurappartementen aanbieden aan huidige huurders van sociale huurwoningen elders in de stad. Op deze manier komen huurwoningen vrij voor mensen die daar recht op hebben. Dit project bewijst eens te meer dat kwalitatief hoogwaardige betaalbare woningen mogelijk zijn, en wij lopen daarin voorop bij Catella, ook in Zoetermeer.”

Het nog te bouwen project is gelegen op de hoek van de Luxemburglaan en de Europaweg, in het
stadscentrum van Zoetermeer. Bij oplevering omvat de woontoren een gevarieerde mix van woningen,
waaronder appartementen met één, twee en drie slaapkamers. Op de begane grond komen drie commerciële ruimtes van in totaal 165 m2 en een bewonersparkeergarage met 97 parkeerplaatsen.

CMS trad op als juridisch adviseur en SGS verleende technische ondersteuning aan Catella.

Sandra Lissenberg