Skip to main content

Het deelgebied rond de Ondineschouw is een gevarieerd gebied aan de noordzijde van het Stadshart, dat bestaat uit meerdere deelgebieden met elk hun eigen dynamiek: het terrein rond de Ondineschouw, het bestaande racketcentrum, de locatie van de Vredeskerk, en het gebied rondom het Woonhart. De gehele zone vormt een belangrijke schakel in de toekomstige ontwikkeling van de binnenstad van Zoetermeer.

De gemeente ziet hier kansen om een eigentijdse, levendige stadsbuurt te maken waarin wonen, onderwijs, sport en maatschappelijke voorzieningen op een vanzelfsprekende manier samenkomen. De ontwikkeling draagt bij aan het verkleinen van de barrièrewerking van de Europaweg, en versterkt de relatie tussen het Stadshart, de woonwijk De Leyens en het Woonhart.

Het gebied leent zich voor een samenhangend stedelijk bouwblok met een mix van functies, passende maat en schaal, en een hoogwaardige openbare ruimte. De nieuwe bebouwing sluit aan op bestaande structuren, versterkt doorgaande fiets- en looproutes en biedt plek aan nieuwe bewoners en gebruikers. Belangrijke opgaven zijn onder andere de verbetering van de verbindingen over en langs de Europaweg, het inpassen van maatschappelijke voorzieningen zoals een school en sportfaciliteiten, en het creëren van een toekomstbestendige, groene en duurzame leefomgeving.

De onderstaande acht bouwstenen vormen het ruimtelijke en programmatische kader voor deze ontwikkeling.

Op woensdag 18 juni was de startbijeenkomst van de participatie voor deelgebied 2. Het verslag van de avond leest u hier.

De 8 bouwstenen voor Deelgebied 2 – Ondineschouw

1. Stedelijke bouwblokken met een alzijdig karakter

Er worden samengestelde, stedelijke bouwblokken gerealiseerd tussen de Europaweg en De Leyens, met aandacht voor schaal en oriëntatie naar alle zijden. De blokken zijn hybride van aard en bieden ruimte voor gestapeld wonen, maatschappelijke voorzieningen, sport en onderwijs.

2. Kenmerkende gevels aan de openbare ruimte

De bebouwing krijgt actieve, herkenbare gevels aan belangrijke straten zoals de Europaweg, Ondineschouw, Salomeschouw en Aziëweg. De gevel aan de hoek bij het fietspad (verlengde Athenestraat) vormt een belangrijk stedelijk accent.

3. Stedelijke plint met levendige functies

Op de begane grond is ruimte voor kleine eetgelegenheden, winkels, maatschappelijke voorzieningen en functies die levendigheid toevoegen aan de straat. De plint begeleidt ook belangrijke oversteeklocaties en markante zichtlijnen.

4.Maat en schaal: van aansluiting tot accent

De hoogte varieert met een opbouw van categorie 2 (12–18 meter) en 3 (18–40 meter), met accenten op zichtlocaties zoals de hoek bij de Europaweg/Zwaardslootseweg en het fietspad. Hiermee sluit de bebouwing aan op zowel de grootschalige Europaweg als de kleinschaliger omgeving van De Leyens.

5. Overgang naar de wijk De Leyens

Aan de noordzijde krijgt het gebied een fijne, groene inrichting die aansluit op het karakter van De Leyens. De doorgaande fietsroutes vanuit De Leyens worden goed begeleid in de nieuwe opzet.

6. Groen en verblijfswaarde in én om het blok

Er komt een doorgaande bomenlaan langs de Europaweg, groen aan het verlengde Athenestraat en gezamenlijke binnentuinen of hoven binnen de stedelijke blokken. Dit versterkt de ecologische en sociale kwaliteit van het gebied.

7. Parkeren uit het zicht

Parkeren wordt zoveel mogelijk ondergronds of inpandig opgelost, zodat de openbare ruimte vrij blijft voor groen, verblijf en ontmoeting.

8. Duurzame en toekomstgerichte daken

De daken worden multifunctioneel ingezet: voor energieopwekking, groen, wateropvang en eventueel gezamenlijke buitenruimten. Klimaatadaptatie en energietransitie worden integraal meegenomen in de ontwikkeling van gebouwen en openbare ruimte.

Kijk voor meer informatie over de deelgebieden in de Visie Binnenstad 2040

Vorig deelgebied

Deelgebied 1, Denemarkenlaan e.o.

Volgend deelgebied

Deelgebied 3, Luxemburglaan e.o.